top of page
Sonnenpflege.jpg

SONCE & NEGA

Kakšen je moj tip kože?

skin type.jpg

Kaj to pomeni?

 

SPF Okrajšava za faktor zaščite pred soncem ali faktor zaščite pred svetlobo. Zaščitni faktor označuje stopnjo zaščite pred sončnimi UV žarki. SPF določa, kako dolgo je koža zaščitena, torej koliko časa lahko ostanete na soncu, ne da bi vas sonce opeklo. Na splošno;

  • SPF 10 nizka

  • SPF 15-25  srednja

  • SPF 30-50 visoka

  • SPF 50+  zelo visoka

 

UVA/UVB: sončno sevanje delimo na ultravijolično (UV), infrardeče sevanje (IR) in vidno svetlobo. UVA žarki lahko prodrejo v dermis in spodbujajo zunanje staranje kože (fotostaranje). V velikih odmerkih lahko sprožijo alergije na svetlobo in sončne opekline. UVB žarki, nasprotno, prodrejo v zgornji sloj kože in so odgovorni za odebelitev poroženele kože (poroženelost) in razvoj porjavelosti. UVB žarki so v glavnem odgovorni za sončne opekline in lahko povzročijo kožnega raka.

 

 

global defence penetration .jpg

Infrardeči žarki (IR):

Infrardeči žarki predstavljajo največji del sončnega spektra, kar 45 %. Njegov kratkovalovni del, infrardeči A (IR-A), prodre zelo globoko v kožo – veliko globlje kot sevanje UVA/UVB. Tam napade mitohondrije, energijske elektrarne celic. Posledično se tvorijo škodljive oblike kisika (ROS), ki imajo enake učinke kot prosti radikali in na primer zmanjšujejo količino kolagena, kar povzroči prezgodnje staranje kože.

bottom of page